Ritad båtLängd överallt: 5.50 m
Bredd: 1.60 m
Djupgående: 0.73 m
Deplacement: 500 kg
Segelyta 15 kvm
Kölvikt: 200 kg
Kölmaterial: Järn
Költyp: Långköl

LYS-tal 0.86

Stjärnåten ritades för GKSS 1913 av varsförmannen på Ängholmsvarvet Janne Jacobsson. Hon har typiska västkustformer och är klinkbyggd, vanligen i furu med översta bordet i ek. Stjärnbåten är plattgattad med utanpåliggande roder.

Båten blev en succé och nummerserien sträcker sig, i Sverige, till över 500. Från 1930 byggdes den också i Finland men fick där lite mindre segel och kallades Vingbåt. I Finland byggdes över 100 båtar. På Brittiska öarna finns sedan 1937 Loch Long OD som är en Stjärnbåt med några mindre modifikationer. Hon ritades av James Croll efter ett besök i Sverige. Fortfarande seglar 100 Loch Long OD.

På 1950 och 1960-talet hade man ofta startfält med 50 till 60 Stjärnbåtar.

Alla eller nästan alla de framgångsrika kappseglare som började sin bana på 30-, 40, 50 eller 60–talet har kappseglat Stjärnbåt. Det gäller Pelle Gedda, Pelle Pettersson, John Albrektsson, Peter Norlin, bröderna Sundelin och många andra.

När Stjärnbåten på 1960-talet fick konkurrens av plast- och plywoodbåtar gjordes ett försök med en modernare och snabbare rigg (Stjärnbåt 66). Detta blev ingen framgång och seglandet avtog ganska snabbt.

På 1980-talet började några entusiaster i Sandhamn åter kappsegla med Stjärnbåtar. De kallade sig Sandhamns Seglande Stjärnor. Många av medlemmarna var mycket meriterade kappseglare.

När seglingarna i Sandhamn upphörde tog ett gäng i vår förening tag i seglandet. Man renoverade flera båtar som närmast varit vrak och i dag finns en liten flotta med Stjärnbåtar hos oss. Mest aktiva under BSS;s första tid var Dag Ek, Björn Scherrer, Jan Stenport, Bo Ståhle, och Lars Westermark.

Än i dag, mer än 20 år efter att man började ta sig an Stjärnbåtarna, kappseglar vi flitigt och brukar hinna med 40 starter en normal sommar. Är det bra väder seglar vi varje måndag, och onsdag. Vi har en Stjärnbåtsregatta då vi lånar ut våra båtar. 30 – 40 rorsmän/kvinnor från när och fjärran brukar deltaga.  I slutet av sommaren seglar vi våra mästerskap.